Nieodpowiednia higiena jamy ustnej może prowadzić do poważnych problemów z uzębieniem. Problemy z zębami w dzisiejszych czasach dotykają coraz więcej ludzi. Do głównych problemów z uzębieniem zalicza się między innymi utrata szkliwa.
Erozja szkliwa
Erozja szkliwa jest niczym innym, jak uszkodzeniem trwałych tkanek zębów, czyli szkliwa. Utrata szkliwa to problem, z którym zmaga się coraz większe grono osób. Erozja szkliwa jest procesem chemicznym, w którym udział biorą kwasy. Zawarte w warzywach, owocach oraz sokach i napojach słodzonych mogą prowadzić do osłabienia szkliwa, a w konsekwencji jego utraty. Utrata szkliwa jest procesem nieodwracalnym, dlatego tak ważne jest, aby wcześnie zadbać o swoje zęby.
Erozja szkliwa – objawy
Do głównych objawów erozji szkliwa można zaliczyć kilka łatwo zauważalnych zmian w jamie ustnej człowieka. Erozję szkliwa można zacząć podejrzewać przede wszystkim, jeśli zęby przyjmują żółty odcień. Żółte przebarwienia są bowiem oznaką uwidocznienia się warstwy pod szkliwem, czyli zębiny. Innym charakterystycznym objawem erozji szkliwa jest zwiększona wrażliwość na zimne bądź ciepłe pokarmy. O zachodzącym procesie utraty szkliwa mogą również świadczyć różnego rodzaju ubytki bądź pęknięcia pojawiające się wzdłuż powierzchni żującej. Do ciekawych objawów utraty szkliwa należy także przezierność, czyli przezroczystość końców zębów przednich. W przypadku zaobserwowania tego rodzaju czynników warto zacząć się zastanawiać nad odpowiedzią na pytanie: utrata szkliwa – co robić?
Jak zapobiegać erozji szkliwa?
Odpowiedź na pytanie utrata szkliwa – co robić jest stosunkowo prosta. W takiej sytuacji należy wybrać się do stomatologa, który wdroży odpowiedni proces leczenia, polegający w głównej mierze na zastosowaniu wypełnień. Oczywistym jest, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego warto zastanowić się także nad tym jak zapobiegać erozji szkliwa. Podstawowym czynnikiem ograniczającym rozwój erozji jest odpowiednia dieta. Stosowanie w diecie małej ilości produktów zawierających kwasy może znacząco zmniejszyć ryzyko utraty szkliwa. Do produktów o podwyższonej kwasowości zaliczyć można w głównej mierze napoje gazowane, soki, a także niektóre warzywa oraz owoce. Skutecznym działaniem prewencyjnym w rozwoju erozji szkliwa może być także żucie gumy bez cukru. Wpływa ono bowiem na zwiększoną produkcję śliny, co z kolei pozwala w większym stopniu chronić zęby.
Erozja szkliwa jest więc poważnym problemem dotykającym coraz więcej ludzi. Wpływa na to w głównej mierze niezdrowa dieta bogata w produkty o podwyższonej kwasowości. Zanim odpowie się jednak na pytanie utrata szkliwa – co robić, warto w pierwszej kolejności zastanowić się co zrobić, aby do niej nie doprowadzić. Odpowiedź na pytanie jest stosunkowo prosta. Należy bowiem w odpowiedni sposób dbać o stan higieny jamy ustnej, regularnie myć zęby, a także stosować zrównoważoną dietę, w której nie będą uwzględnione produkty o podwyższonej kwasowości, takie jak przykładowo słodkie napoje gazowane.